In het zonnetje: kaffirlimoenblad

Graag zet ik één van mijn lievelingsingrediënten in het zonnetje: kaffirlimoenblad. Waanzinnig hoe een paar blaadjes, een (kant-en-klare) pindasaus, nasi goreng, curry of Aziatische soep zo’n waanzinnige authentieke smaak kunnen geven.

 

Kaffirlimoenblaadjes: qua uiterlijk lijken ze op laurierblaadjes, maar dan vers uit de diepvries. Qua smaak is het bloemig, fris, zoet en diep.

Hoe kaffirlimoenblaadjes opeens onmisbaar voor mij werden

Eén van mijn favoriete restaurants is LE:EN in Utrecht, in een tof industrieel pand serveren ze allerlei lekkers uit de Aziatische keukens. In die gerechten kwam één smaak steeds terug die ik maar niet kon plaatsen, maar wel waanzinnig lekker vond. De smaken van Thaise basilicum, verse gember, kokos en citroengras herkende ik wel, maar wat is die aromatische limoensmaak? Het leek in de verte op rozenwater uit de Arabische keuken, ook zo’n bloemig aroma, maar dan zoeter en frisser ofzo.

Tot ik weer eens een middagje door de Toko had gestruind. Yup, dat is een hobby van mij: nieuwe ingrediënten en smaken ontdekken in de toko. Rondlopen tot ik iets herken dat ik ergens gelezen heb. Zo zijn crispy chilli oil, gochujang en Szechuanpeperkorrels ook in mijn keuken terecht gekomen. In de vriezer zag ik ‘kaffirlimoenblaadjes’ liggen. Spotgoedkoop, dus die gingen mee naar huis. Op internet stond dat ik die gewoon zo mee kon stoven met een curry of saus. De eerste keer gooide ik dus een paar blaadjes door een kant-en-klare pindasaus…Nee toch! Dit is DE mysterieuze smaak uit LE:EN!

Sindsdien gooi ik altijd een paar blaadjes door de nasi, Thaise groene curry en Tom Ka Gai. Zonder kaffirlimoenblaadjes smaken die nu kaal. Kaffirlimoenblaadjes zijn een essentieel ingrediënt in die gerechten geworden.

 

Kook ook receptloos!

Koken zonder recepten is vrijer, leuker en persoonlijker dan ieder alternatief. Met de praktische info, duidelijke stappenplannen en de vele voorbeelden in Receptloos, kan nu iedereen uit de losse pols leren koken.

Koop het boek

Waar te koop? 

Bij de Toko dus: de supermarkt voor oosterse producten. Meestal niet chic ingericht, wel goedkoop en met een ruim assortiment per land. Ze verkopen er alles dat een reguliere supermarkt niet verkoopt. Er zijn bijna 350 toko’s in Nederland, ook zijn er online toko’s, dus dat moet lukken. Al zie je diepvries kaffirlimoenblaadjes ook steeds meer in de gewone supermarkt.

Hoe te gebruiken

Kaffirlimoenblaadjes, ook wel kaffir lime leaves of djeroek poeroet genoemd, lijken dus qua uiterlijk op verse laurierblaadjes en gebruik je net zo: stoof ze in hun geheel mee met gerechten als Thaise curry, rendang daging, nasi goreng, tom ka gai (Aziatische kippensoep), sajoer boontjes, babi ketjap en die eerder genoemde pindasaus. Een lekker gerecht transformeren naar restaurantkwaliteit heeft nog nooit zo weinig moeite gekost.