Persbericht

Nederland ontdekt de vrijheid van koken zónder recepten

Geen recepten meer volgen, maar zelf koken uit de losse pols. De droom van steeds meer thuiskoks. Met kooklesboek Receptloos, leer koken uit de losse pols is dat nu voor iedereen binnen handbereik. Eenmaal in de vingers, heb je er je hele leven plezier van.

Weg met recepten!

Receptloos verlost de thuiskok van recepten. Recepten zijn de belangrijkste reden dat mensen niet graag koken. Ze werken beperkend en veroorzaken een hoop stress, rommel en ongebruikte flesjes in de keuken.

Leren koken was nog nooit zo gemakkelijk

Koken is helaas geen superpower waarmee we worden geboren. Het is een vaardigheid die je dient te veroveren. Zeker, in theorie kun je leren koken uit kookboeken of via filmpjes. Maar in de praktijk leer je dan vaak niet koken maar recepten volgen. Met de heldere methode in Receptloos gaat het een stuk sneller.

Een nieuwe kookmethode

Marlies Kooiman heeft in Receptloos een methode ontwikkeld die slim in elkaar steekt. Zo deelt ze het maken van eenpansgerechten als soepen, pastasauzen, wokgerechten en curry’s op in 7 stappen, waarbij elke stap bedoeld is om smaak toe te voegen. Bij curry bijvoorbeeld, begin je met het maken van een currypasta op basis van ui, knoflook, gember en een aantal specerijen (1). Na het bakken van groenten als aubergine of pompoen (2), afblussen met een scheutje water (3), en aanlengen met een blikje kokosmelk (4), ligt er al een heerlijke geurige currysaus in de pan. Aangevuld met een blik linzen en een handje cherrytomaatjes (5), en op smaak gebracht met vissaus en limoensap (6), is het een heerlijke avondmaal samen met een kom stomende witte rijst. Een flinke hand verse koriander of cashewnoten maakt het af (7). Het is bijzonder om te ervaren dat een beetje achtergrondkennis en een hoop structuur zoiets ogenschijnlijk ingewikkelds als zelfgemaakte curry, ineens doenlijk kan maken. Wil je een pastasaus maken? Gebruik dezelfde zeven stappen. Een ovenschotel? Zelfde verhaal. Een wokgerecht? Idem. Wie het zevenstappenplan eenmaal eigen heeft gemaakt, heeft geen recepten meer nodig.

Geen recepten, echt niet

Staan er echt geen recepten in? Nee, echt niet. Wel staan er ruim 125 voorbeeldgerechten in om na te koken, compleet met foto’s en lijstjes met gebruikte ingrediënten, dus aan kookinspiratie geen gebrek. Die gerechten gaan van een klassieke boerenkoolstamppot tot hippe poké, van runderstoofpotjes tot vegan curry, van Mexicaans tot Indonesisch: want iedereen is anders, niets is zo persoonlijk als eten. Receptloos helpt thuiskoks hun eigen stijl te vinden. Een aanlokkelijk vooruitzicht.

Gezonder, flexibeler en minder verspilling, maar vooral: relaxter

Zelf iets lekkers leren kunnen koken met enkel verse ingrediënten, is de belofte die Marlies maakt en nakomt in Receptloos. Receptloos koken betekent minder voedselverspilling, het is gevarieerder, gezonder, flexibeler, lekkerder en persoonlijker dan ieder alternatief. Daarnaast maakt het trots en sta je relaxed in de keuken. Nu de controle terug is, blijkt koken helemaal niet zoveel gedoe.

Uitgave in eigen beheer

Receptloos is een uitgave in eigen beheer. Een bewuste keuze: direct van de maker naar de gebruiker. Met een team van professionals, bestaande uit een grafisch ontwerper, meerdere fotografen, een illustrator, redacteur, lithograaf en kwaliteitsdrukker in Nederland, heeft Marlies een indrukwekkend en mooi vormgegeven kooklesboek op de markt gebracht. Er zijn al 10.000 exemplaren verkocht.

Over de auteur

Marlies Kooiman (39), woont met Jan, Goos en Eefje in Utrecht. Het is haar missie om haar kookkennis op een herkenbare en oprechte manier te delen met andere thuiskoks. Haar stijl: kleurrijke, wereldse, verse gerechten die barsten van de smaak.

Einde bericht

Bijlagen & downloads

Foto kookboek

Foto Marlies Kooiman

Foto Kruidenkastje met stickers

Foto spread uit boek