Persbericht

‘Receptloos’ eerste kookboek zonder recepten

Koken. Er zijn nog maar weinig mensen die dat écht kunnen. Helaas niet meer van huis uit meegekregen. Terwijl kunnen koken, gewoon uit de losse pols, een jaloersmakende vaardigheid is die bijna iedereen zou willen bezitten. Tijd om al die thuiskoks te leren koken zonder de beperkingen van recepten. Marlies Kooiman lanceert het praktische kooklesboek ‘Receptloos, leer koken uit de losse pols’.

Weg met recepten!

Receptloos verlost de thuiskok van recepten. Recepten zijn de belangrijkste reden dat mensen niet graag koken. Ze werken beperkend. Ze passen eigenlijk nooit precies bij hun wensen. En veroorzaken een hoop stress, rommel en ongebruikte flesjes in de keuken.

Geen tijdelijke oplossing, maar één voor de lange termijn

De drukbezette Nederlander heeft de ambitie om gezond te eten en vers te koken, maar vindt dit wel te veel gedoe. De verspakketten, maaltijdboxen en gemakkelijke kookboeken vliegen ons dan ook om de oren. Ze lijken allemaal een tijdje leuk, maar blijken toch niet de oplossing. Het antwoord is echter simpel: leer koken uit de losse pols, leer receptloos koken. Dat is de volgende stap die je wel verder brengt.

Nu wil Marlies niet alleen de belofte maken, maar deze ook écht waarmaken. Iedereen kan receptloos leren koken met de praktische en heldere methode uit het kooklesboek Receptloos. Je leert alles over smaak, wereldkeukens en de ideale voorraadkast (met handige voorraadstickers). Je krijgt een stappenplan dat je op ieder eenpansgerecht kunt toepassen, van een westerse soep of ovenschotel, tot oosterse wokschotel of zelfgemaakte curry. En een bingokaart voor ieder combigerecht, van een Arabische couscoussalade tot een gebakken visje in Mexicaanse stijl. Allemaal stap-voor-stap gefotografeerd.

Geen recepten, echt niet

Staan er echt geen recepten in? Nee, echt niet. Wel staan er ruim 125 voorbeeldgerechten in om na te koken, dus aan kookinspiratie geen gebrek. Die gerechten gaan van een klassieke boerenkoolstamppot tot moderne poké, van runderstoofpotjes tot vegan curry, van supersimpel tot iets uitgebreider: want iedereen is anders, niets is zo persoonlijk als eten. Receptloos helpt thuiskoks hun eigen stijl te vinden. Een aanlokkelijk vooruitzicht.

Zelf iets lekkers leren kunnen koken met enkel verse ingrediënten, is de belofte die Marlies maakt en nakomt in Receptloos. Receptloos koken betekent minder voedselverspilling, het is gevarieerder, flexibeler, lekkerder en persoonlijker dan ieder alternatief. Daarnaast maakt het trots en sta je relaxed in de keuken. Nu de controle terug is, is koken eigenlijk helemaal niet zoveel gedoe.

Uitgave in eigen beheer

Receptloos is een uitgave in eigen beheer. Een bewuste keuze. De belangrijkste reden is dat Marlies geen concessies wil doen en geen (dure) tussenpersonen wil gebruiken: direct van de maker naar de gebruiker. Steeds meer auteurs kiezen deze route. Sonja Bakker was de eerste, maar ook Paulien Cornelisse, Tommy Wieringa, Frank Krake en vele andere hebben succes geboekt met hun eigen uitgeverij. Met een team van professionals; een grafisch ontwerper, fotograaf, illustrator, corrector, lithograaf en kwaliteitsdrukker in Nederland, laat Marlies zien dat haar uitgave in eigen beheer zich kan meten aan de rest van de markt.

Over de auteur

Marlies Kooiman (37), woont met Jan, Goos en Eefje in Utrecht. Ze is schrijver, marketeer en gepassioneerd thuiskok. Ze maakte haar debuut in 2016 met de eerste versie van Receptloos. Het is haar missie om haar kookkennis op een herkenbare en oprechte manier te delen met andere thuiskoks. Haar stijl: kleurrijke, wereldse, verse gerechten die barsten van de smaak.

Einde bericht

 

Bijlagen & downloads

Foto kookboek: https://receptloos.nl/wp-content/uploads/sites/40/2021/11/Receptloos_kookboek_omslag-scaled.jpg

Foto Marlies Kooiman: https://receptloos.nl/wp-content/uploads/sites/40/2021/11/marlieskooiman-scaled.jpg

Foto Kruidenkastje met stickers: https://receptloos.nl/wp-content/uploads/sites/40/2021/10/Receptloos_10_2.jpg

Foto spread uit boek: https://receptloos.nl/wp-content/uploads/sites/40/2021/11/Receptloos_kookboek_3-scaled.jpg