Marlies, aangenaam!

Ik ben Marlies, 38 jaar, en woon met Jan, Goos en Eefje in een schattig huisje in de leukste stad van Nederland (jij mag raden waar). Ik ben verliefd op Frankrijk, verslaafd aan verbouwprogramma’s, maar eigenlijk hou ik vooral van lekker eten.

Als klein meisje lustte ik geen gekookte aardappels en was ik dol op bapao. De Hollandse pot heeft het voor mij nooit echt gedaan. Ik ben dan ook onverzadigbaar in mijn zoektocht naar nieuwe smaken van over de hele wereld. Mijn stijl? Kleurrijke, wereldse gerechten van pure ingrediënten, die barsten van de smaak.

Ik ben er trots op dat ik een thuiskok ben, ik heb geen koksopleiding gevolgd (wel innovatie management in Delft; heel nuttig voor het ontwikkelen van een innovatief kookboek). Thuis koken is een levensvaardigheid die je leert van een andere thuiskok. Wereldwijd wordt die kunst doorgegeven van ouder op kind. Heeft niemand het jou geleerd? Laat mij dan die tante of dat nichtje zijn die de keukengeheimen doorgeeft.

En oh ja, ik heb mijn boek niet ‘gewoon’ uitgegeven, maar een nogal eigenwijs pad gekozen…zie hieronder:

Ik doe het een 'beetje' anders dan anders...

Receptloos is een uitgave in eigen beheer, dit is een bewuste keuze; de culinaire uitgeverijen hadden Receptloos maar wat graag willen uitgegeven, maar ik heb ze niets gevraagd. “Aan boeken kun je niets verdienen” is een algemeen aangenomen waarheid onder auteurs die ik niet wilde accepteren. Jaren had ik gewerkt aan mijn methode en mijn boek, dat geef je niet zomaar weg. Daarom géén grote uitgeverij en zelfs géén bol.com (en daardoor ook niet automatisch via de boekhandel, helaas).

Wel heb ik met de dezelfde professionals samengewerkt als die ook voor de grote uitgeverijen werken, dankzij deze mensen is Receptloos zo’n prachtig boek geworden:

Grafisch ontwerp: Jelle F. Post
Fotografie: Wouter van Twillert, Krista van den Akker
Lithografie (fotobewerking): Egbert de Haas
Redactie: Rien Wisse
Drukwerk: Drukkerij Tuijtel 
Website: Troop Design

Niet helemaal volgens het gebaande pad dus. Gelukkig hebben jullie me laten zien dat dit spannende pad de juiste was: ik heb al ruim 5500 exemplaren naar het postkantoor gebracht. En ik blijf net zo lang slepen met mijn boeken tot iedere thuiskok met plezier in de keuken staat te rommelen!

Over Receptloos in de media

‘De methode zit ontzettend slim in elkaar’ – Janneke Vreugdenhill, NRC

‘Een kookboek zonder recepten is wat ons betreft geniaal!’ – Culy.nl

‘Met een paar stappen is het voor iedere thuiskok binnen handbereik’ – Nu.nl

‘Hier heb je een leven lang plezier van’ – Foodies magazine

‘Een compleet boek waarvan je veel gaat opsteken. Durf los te laten’ – Bouillon magazine

‘Een innovatief, inspirerend en gedegen uitgewerkte methode’ – de Nederlandse bibliotheken

‘Het enige dat er nog mist, zijn de gebruikssporen van een trouwe lezer’ – DUIC

‘Echt slim bedacht dit’ – Monique van Loon

‘Een musthave voor iedere keuken’ – Jamie magazine

‘Receptloos kokkerellen zou weleens voor een kentering kunnen zorgen’ – Algemeen Dagblad

‘Dit boek maakt veel kookboeken overbodig’ – Lekker tafelen

Kook ook receptloos!

Koken zonder recepten is vrijer, leuker en persoonlijker dan ieder alternatief. Met de praktische info, duidelijke stappenplannen en de vele voorbeelden in Receptloos, kan nu iedereen uit de losse pols leren koken.

Koop het boek