Minder recepten = meer plezier

Het is mijn missie om iedere thuiskok flexibeler en ontspannender in de keuken te laten staan. Ik geloof dat dat de beste manier is voor een gezond leven. Als je uit je hoofd kunt koken, kun je met een paar verse ingrediënten (of de restjes uit de koelkast) iedere avond wat lekkers neerzetten.

Dit is de Receptloze Methode

Ik heb een methode ontwikkeld, gebaseerd op structuur en kennis van smaak, die van iedereen een receptloze thuiskok kan maken. Ik leer je eerst de hoofdpunten van de smaaktheorie en introduceer van zeven wereldkeukens. Dan gaan we je voorraadkast slim te vullen. Daarna is het tijd voor het echte werk: receptloos koken. Hiervoor heb ik de meest gekookte gerechten gesorteerd en in zestien typen opgedeeld: de eerste helft van die zestien typen gerechten zijn eenpansgerechten: soep, pasta, risotto, stoofpotje, ovenschotel, curry, boemboe en wokgerecht. Voor al deze eenpansgerechten heb ik één zevenstappenplan ontwikkeld. Deze kun je op elk eenpansgerecht toepassen, uit iedere wereldkeuken. De tweede helft zijn acht combigerechten: salade, poké, rijst-groente-vis, stamppot, aardappel-groente-vlees, van de bakplaat, wraps en pizza. Hiervoor heb ik een bingokaart ontwikkeld die je op elk van deze combigerechten, uit iedere wereldkeuken, kunt toepassen.

Koken in stappen

Dit is de Receptloze mentaliteit

Helder omschreven recepten zijn hartstikke handig. Je doet precies wat er staat en tovert zo een nieuw en smakelijk gerecht op tafel. Je hoeft zelf niet eens meer na te denken. Maar, is dat wel een voordeel? Niet nadenken? Ik stel een nieuwe, actievere keukenmentaliteit voor. Daarom hierbij de zes geboden van de receptloze thuiskok. Gij zult:

1. Altijd willen weten: waarom?

Waarom kook je pasta in ruim water? Waarom laat je vlees rusten? Waarom zou je afblussen met wijn? En waarom duurt stoofvlees maken zo lang? Wanneer je namelijk weet waarom, is een gerecht veel makkelijker te onthouden en gaat er minder fout. Ook weet je waar de ruimte is om te variëren. Dit boek staat daarom vol uitleg.

2. Niet zonder plan beginnen

Hokjesdenken is niet altijd positief, maar als het over koken gaat is het wel handig: het geeft richting aan creativiteit en helpt keuzes maken. Een receptloze creatie wordt geen anoniem prutje, maar krijgt een naam. Ingrediënten worden niet willekeurig bij elkaar verzameld, maar gekozen uit één wereldkeuken: dus enkel Mexicaanse ingrediënten in een Mexicaanse soep, en Indiase ingrediënten in een Indiase curry. Dit maakt receptloos koken al een stuk overzichtelijker.

3. Ingrediënten verwisselen

Ieder gerecht kan aangepast worden aan jouw specifieke wensen. Ingrediënten zijn slechts suggesties en kunnen vervangen worden. Een ovenschotel met prei en spekjes bijvoorbeeld: die spekjes geven het gerecht een zoute, umamirijke en vettige smaak. Kook je liever zonder vlees? Ga dan op zoek naar een ingrediënt dat de smaakrol van die spekjes kan vervangen. Feta bijvoorbeeld, of gezouten cashewnoten met gerookt paprikapoeder.

4. ‘Ongeveer’ precies genoeg vinden

We laten recepten los en daarmee ook de illusie van precies afgewogen hoeveelheden en exacte bereidingstijden. In tegenstelling tot de wetenschap van taarten bakken, luistert het bij koken allemaal niet zo nauw. ‘Ongeveer’ is goed genoeg. ‘Een handje’, ‘naar smaak’ en ‘op gevoel’ zijn termen die je nu misschien nog wat vaag in de oren klinken. Wanneer je je echter realiseert dat koken geen exacte wetenschap is en je het prima wat losser kunt doen, wordt het al een stuk makkelijker.

5. Proeven!

Een ingrediënt wordt met een reden toegevoegd, door te proeven weet je of het ingrediënt het beoogde effect heeft. Heeft het citroensap de dressing nog niet zuur genoeg gemaakt? Voeg dan iets meer toe. Proeven is daarmee een stuk effectiever dan meten. Overigens ook wanneer je wel volgens recept kookt, want hoe groot is een knoflookteentje, hoe sappig is een citroen en hoe pittig is één chilipeper nu werkelijk?

6. Opzoeken wat gij niet weet

Weet je iets niet en staat het niet uitgelegd? Geeft niets. Alles is online gemakkelijk op te zoeken. YouTube staat vol met handige tutorials. Ook recepten kunnen je van informatie voorzien: haal eruit wat je nodig hebt en trek verder je eigen plan.

Kook ook receptloos!

Koken zonder recepten is vrijer, leuker en persoonlijker dan ieder alternatief. Met de praktische info, duidelijke stappenplannen en de vele voorbeelden in Receptloos, kan nu iedereen uit de losse pols leren koken.

Koop het boek

Over Marlies

Ik ben Marlies, 38 jaar, en woon met Jan, Goos en Eefje in een schattig huisje in de leukste stad van Nederland (jij mag raden waar). Ik ben verliefd op Frankrijk, verslaafd aan verbouwprogramma’s, maar eigenlijk hou ik vooral van lekker eten.

Als klein meisje lustte ik geen gekookte aardappels en was ik dol op baklava. De Hollandse pot heeft het voor mij nooit echt gedaan. Ik ben dan ook onverzadigbaar in mijn zoektocht naar nieuwe smaken van over de hele wereld. Mijn stijl? Kleurrijke, wereldse, verse gerechten die barsten van de smaak!

Ik ben er trots op dat ik een thuiskok ben, ik heb geen koksopleiding gevolgd. Gelukkig maar, want een kooklesboek van iemand die ervoor gestudeerd heeft, zou het veel te gewichtig maken. Thuis koken is een levensvaardigheid die je leert van een andere thuiskok. Wereldwijd wordt die kunst doorgegeven van ouder op kind. Heeft niemand het jou geleerd? Laat mij dan die tante of dat nichtje zijn die de keukengeheimen doorgeeft.