Mijn transformatie naar receptloos koken: hoe het ontstond

Mijn zoektocht naar een makkelijkere manier om elke dag vers te koken

Dit schreef ik in 2015…

“Vertwijfeld sta ik met een rode paprika en een stronk broccoli in mijn handen. Zonder recept kan ik er niets lekkers van maken. Gek eigenlijk, want ik kook al best lang en met veel plezier. Wat lijkt het me héérlijk om ‘uit de losse pols’ te kunnen koken. Ik koop boeken waarin kooktechnieken helder worden uitgelegd, boeken over smaakbeleving en boeken over de chemie achter koken. Ik lees blogs, bekijk kanalen over creativiteit in de keuken, en raak geïnspireerd door tv-koks die er een eigen draai aan geven. Superinteressant allemaal, maar ik sta nog steeds vertwijfeld met die paprika en broccoli in mijn handen.

Diegenen die wel uit de losse pols kunnen koken, zeggen dat het ‘gevoel’ vanzelf komt. Wanneer dan? Ik kook al heel wat jaren en ‘voel’ nog steeds niet hoe ik hier iets lekkers van kan maken. Hoe veel ik er ook over lees, hoe vaak ik ook kook; dat gevoel komt maar niet. Dat ik lang de enige niet ben, wordt me al snel duidelijk. Zoveel mensen kunnen gerust wel koken, maar zonder het houvast van een recept lukt het niet. Recepten kunnen we niet loslaten. 

Voor mezelf, en al die andere thuiskoks, besluit ik ervoor te gaan: ik ga achterhalen waarop we precies vastlopen, uitvinden hoe we recepten wél gedag kunnen zeggen, en die oplossing zo helder mogelijk beschrijven in een kooklesboek. Zo kunnen we allemaal receptloos gaan koken.”

Dat kooklesboek is er nu. Het bevat een praktische methode om door de afhankelijkheid van recepten heen te breken. Het helpt je op weg naar de vrijheid die je voelt wanneer je, gewoon uit de losse pols, de lekkerste gerechten van over de hele wereld op tafel zet. Een fantastisch gevoel. 

Receptloos koken, koken zonder recept, koken uit de losse pols, uit je hoofd koken, freestyle koken, koken op gevoel of zelfs respectloos koken…hoe je het ook noemen wilt: iedereen kan het nu leren. Droom groots, begin klein, maar hoe dan ook: begin!

Liefs, Marlies