Richt je voorraadkast slim in

Je proeft je creatie. Mmm, wel lekker, maar je mist nog iets. Je besluit ‘iets’ pittigs toe te voegen. Wat pak je dan? Er zijn zoveel opties. Iets pittigs kan bijvoorbeeld zijn: chilipoeder, een verse chilipeper, tabasco, mosterd, wasabi, een rauw knoflookteentje. Om je te helpen daarin een keuze te maken, heb ik voor iedere smaakfunctie – diep, zout, umami, pittig, krokant, zuur, zoet en romig – beschreven uit welke smaakmakers je kunt kiezen én in welke wereldkeukens ze passen. Iets pittigs voor de Arabische keuken, iets zoets voor de mediterrane keuken, iets zuurs voor de thuiskeuken, enzovoort. Natuurlijk gebruik je graag verse smaakmakers, maar wat is het fijn om te kunnen terugvallen op een goedgevulde voorraadkast. Dan ben je op iedere situatie voorbereid. Denk hierbij aan smaakmakers als ketjap manis, balsamicoazijn, rozijntjes of cashewnoten. Samen vormen deze lang houdbare smaakmakers de ‘slimme-voorraadkast’.

Op voorraad

Recepten met een lange lijst aan ingrediënten schrikken af. Allemaal gekke flesjes en potjes om speciaal voor dat ene recept in huis te halen. Vaak heb je maar een beetje nodig. De rest verdwijnt ergens achter in een keukenkastje. Wachtend tot het weer eens in een recept genoemd wordt. Worcestersaus bijvoorbeeld: ooit in huis gehaald, eigenlijk geen idee wat het is. Wat dacht je van die fles vissaus, dat potje trassi of praktisch het gehele kruidenkastje? Zonder recept dat erom vraagt, gebruik je ze misschien nooit meer. Recepten bevatten die gekke ingrediënten echter niet om je te pesten. Ze voegen wel degelijk iets toe: smaak, diepgang, balans, aroma. De frustratie is vooral dat je ze er speciaal voor in huis moet halen, om ze daarna nooit meer te gebruiken. Wat vind je van het idee om in één keer een voorraad aan te leggen met smaakmakers die je wél kent en regelmatig gebruikt? Lekker divers uit alle wereldkeukens. Je weet hoe ze je kunnen helpen in de keuken, zodat je ze veel vaker gebruikt en blij bent ze in huis te hebben. 

 

Lekker overzichtelijk

Ruim je huidige voorraad op. Gooi weg wat over de datum is. Koop 22 (weck)potten van verschillende formaten om alle losse items in te bewaren: elf middelgrote potten, tien grote potten en één lange pot voor spaghetti. Koop de stickers en plak ze erop. De slimme-voorraadkast bestaat uit 72 goed verkrijgbare, betaalbare, lang houdbare voorraadartikelen om jouw receptloze kookcarrière makkelijk te maken. Met deze voorraad kun je alle gerechten uit mijn boek koken. Sterker nog: daarmee kun je áltijd iets lekkers op tafel zetten.

Op iedere sticker heb ik de bijpassende wereldkeukens in eigen kleur gedrukt. Zo zie je in één oogopslag welke ingrediënten goed bij elkaar passen. Ook heb ik – kort en bondig – opgeschreven hoeveel je per persoon gebruikt, en hoe je het product moet bereiden.

Ik heb alleen stickers gemaakt voor smaakmakers en onmisbare voorraadartikelen die je het handigst in potten bewaart, bijvoorbeeld voor rijst, bloem en cashewnoten. Andere, zoals mosterd, olijfolie en tomatenpuree, laat je in hun originele verpakking.