Voorraadkast: zo richt je hem slim in

Voorraadpotten op een plank

Allemaal gekke flesje en potjes die je speciaal voor dat ene recept in huis gehaald hebt. Vaak heb je er maar een beetje van nodig. De rest verdwijnt achterin je keukenkastje of koelkast, wachtend tot het weer eens in een recept genoemd wordt. Worcestersaus bijvoorbeeld: ooit in huis gehaald, maar eigenlijk geen idee wat het is. Of wat dacht je van vissaus, trassi of praktisch je hele kruidenkastje? Zonde, want dit soort smaakmakers kunnen wel degelijk iets speciaals toevoegen, je moet alleen wel weten hoe ze te gebruiken. Wat vind je van het idee om in één keer een voorraad aan te leggen met smaakmakers die je wél kent?

Mijn tip: leg een voorraadkast aan die je goed kent

Een goede voorraadkast bevat verschillende soorten smaakmakers. Je hebt diepe smaakmakers zoals nootmuskaat, rozemarijn, garam masala of sesamolie. Umami-smaakmakers: sojasaus, vissaus, tomatenpuree en porcini zijn hiervan goede voorbeelden. En pittige smaakmakers zijn chilisaus, mosterd, sambal, wasabi en harissa. Door voor iedere soort smaak, uit iedere wereldkeuken, iets op voorraad te hebben ben ik op ieder kooksituatie voorbereid. Iets pittigs nodig voor een couscous? Iets zoets voor een wokgerecht? Iets krokants voor bij de wraps? Jij hebt het op voorraad. Ik geef je de volledige lijst in mijn boek, met ook zure, zoete en krokante smaakmakers die onmisbaar zijn voor de Receptloze thuiskok.

Aan de slag: opruimen en opnieuw inrichten

Ruim je huidige voorraad op. Gooi weg wat over de datum is. Koop 22 (weck)potten van verschillende formaten om alle losse items in te bewaren: elf middelgrote potten, tien grote potten en één lange pot voor spaghetti. Bestel de voorraadstickers in de shop en plak ze erop. Nog even boodschappen doen, de potten vullen en je bent klaar. Op deze manier richt je je keuken helemaal ‘receptloos’ in, waarna je alle gerechten uit mijn boek kunt maken zonder ooit nog ongebruikte flesjes over te houden.

Vegan smaakmakers

Wanneer je veganistisch kookt, is het fijn om nog een paar extra smaakmakers op voorraad te hebben. Voor die extra umami of rijkdom in je vegan gerechten. Deze items zijn soms lastiger verkrijgbaar; je vind ze in de grotere supermarkten of bij de toko. Ik adviseer je om in huis te halen: tahin, kimchi, miso, Crispy Chili Oil en gerookt paprikapoeder. Dan heb je altijd een paar krachtige smaakmakers in huis om je vegan gerechten extra diepgang te geven.

Keuken slim inrichten

Kook ook receptloos!

Koken zonder recepten is vrijer, leuker en persoonlijker dan ieder alternatief. Met de praktische info, duidelijke stappenplannen en de vele voorbeelden in Receptloos, kan nu iedereen uit de losse pols leren koken.

Koop het boek