Voorraadkast: zo richt je hem slim in

Voorraadpotten op een plank

Allemaal gekke flesje en potjes die je speciaal voor dat ene recept in huis gehaald hebt. Vaak heb je er maar een beetje van nodig. De rest verdwijnt achterin je keukenkastje of koelkast. Wachtend tot het weer eens in een recept genoemd wordt. Worcestersaus bijvoorbeeld: ooit in huis gehaald maar geen idee wat het is. Of wat dacht je van vissaus, trassi of praktisch je hele kruidenkastje? Maar toch voegen ze wel degelijk iets toe. Wat vind je van het idee om in één keer een voorraad aan te leggen met smaakmakers die je wél kent?

Mijn tip: leg een voorraadkast aan waarvan je alles kent

Een goede voorraadkast bevat verschillende soorten smaakmakers. Je hebt diepe smaakmakers zoals nootmuskaat, paprikapoeder, laurier en garam masala. Ook zijn er umami-smaakmakers: vissaus, bouillonblokjes en tomatenpuree zijn hiervan goede voorbeelden. Pittige smaakmakers zijn chilisaus, mosterd, peper, wasabi en harissa. Als je op elke moment van de week makkelijk iets wilt kunnen koken, is een uitgebalanceerde voorraadkast dus super belangrijk. Ik geef je de volledige lijst in mijn boek, met ook de zure, zoete en krokante smaakmakers die echt onmisbaar zijn voor de Receptloze thuiskok.

Aan de slag: opruimen en opnieuw inrichten

Ruim je huidige voorraad op. Gooi weg wat over de datum is. Koop 22 (weck)potten van verschillende formaten om alle losse items in te bewaren: elf middelgrote potten, tien grote potten en één lange pot voor spaghetti. Bestel de voorraadstickers in de shop en plak ze erop. Nog even boodschappen doen en de potten vullen en je bent klaar. Op deze manier richt je je keuken helemaal ‘receptloos’ in, waarna je alle gerechten uit mijn boek kunt maken zonder ooit nog ongebruikte flesjes over te houden.

Vegan smaakmakers

Wanneer je veganistisch koot, is het fijn om nog een paar extra smaakmakers op voorraad te hebben. Voor die extra umami of rijkdom in je vegan gerechten Deze items zijn soms lastiger verkrijgbaar; je vind ze zin de grotere supermarkten of bij de toko. Ik adviseer je om in huis te halen: tahin, kimchi, miso, Crispy Chili Oil en gerookt paprikapoeder. Dan heb je altijd een paar krachtige smaakmakers in huis om je vegan gerechten extra diepgang te geven.

Keuken slim inrichten

Begin ook met ook Receptloos koken!

Iedere dag lekker vers koken, zonder stress? Ik leg je uit hoe smaken werken, en hoe je je voorraadkast slim inricht. Dat maakt koken een stuk relaxter!

Koop het boek