Zeven wereldkeukens
Wanneer je zonder recepten gaat koken, kies je zelf welke ingrediënten je gebruikt. Best lastig, want je kunt niet zomaar alles met elkaar combineren. Ketjap manis is niet lekker in een pasta met tomatensaus. Mosterd smeer je niet op een pizza. En Parmezaanse kaas over een wokschotel is raar. Oké, dat zijn wat overdreven voorbeelden. Maar ook op een subtieler niveau is het lekkerder om een limoentje bij wraps te serveren, terwijl citroen beter past in een couscoussalade. Hoe weet je welke groenten lekker zijn in een curry? Welke kruiden kun je het best gebruiken om een stamppot frisser te maken? En wat pak je uit je voorraadkast wanneer je nog iets pittigs, zuurs of knapperigs mist in een Arabische stoofschotel? Kortom: hoe kies je de juiste ingrediënten?
Kook binnen één wereldkeuken
Het antwoord is simpel: het wordt een stuk makkelijker om ingrediënten te kiezen wanneer je besluit binnen één wereldkeuken te koken.
De wereld bestaat culinair gezien uit ontelbaar veel verschillende keukens: Hollands, Frans, Italiaans, Japans, Indisch, tex-mex enzovoort. Ze ontstaan door wat er in de omgeving groeit, zwemt of graast, door het klimaat, de cultuur, de geschiedenis en buitenlandse invloeden. De ingrediënten en bereidingen passen bij elkaar. De smaak van zo’n keuken klopt. Je kunt niet goed uitleggen waarom, maar je proeft wel dat het lekker is. Lekkerder dan wanneer je de ingrediënten uit deze keukens allemaal door elkaar zou gooien.
Dus alleen maar Indiase ingrediënten in een Indiase curry, en alleen maar Mexicaanse ingrediënten in een Mexicaanse soep. Je weet dan zeker dat alles goed zal samengaan. Die smaken worden niet voor niets al generatieslang door de lokale bevolking met elkaar gecombineerd.
‘What grows together, goes together’
In mijn kooklesboek laat ik je per wereldkeuken een mand vol ingrediënten zien waaruit je kunt kiezen. Zo weet je straks dat je aubergine of bloemkool door die curry kunt doen, dat verse peterselie of bieslook een stamppot frisser maakt, en dat harissa, citroen en pistachenootjes prima passen in een Arabische stoofschotel. Natuurlijk zijn er fantastische fusionrecepten geschreven. Laten we eerst leren koken zonder recepten, experimenteren komt daarna weer.
Wat definieert een wereldkeuken?
Wereldkeukens kun je op verschillende niveaus beschrijven: op continentaal, landelijk en zelfs regionaal niveau. Alhoewel: aan de grenzen van die regio’s zijn ook weer combinatiekeukens ontstaan. Daarnaast zijn die keukens door de eeuwen heen aan verandering onderhevig geweest. Wat is nu de échte Hollandse keuken? Zoals we in de middeleeuwen aten, vlak na de Tweede Wereldoorlog, of zoals we nu eten? Horen ingrediënten die lang geleden uit verre landen overgekomen zijn, zoals de aardappel in Nederland, ondertussen wel bij de authentieke keuken? En om het nóg complexer te maken, zijn veel populaire keukens door andere landen omarmd en aangepast. Denk maar eens aan de Nederlandse versie van de Chinese en Indonesische keuken, de vele veramerikaanste Italiaanse en Mexicaanse favorieten, of de Britse kijk op de Indiase curry. Zonde om al dat lekkers buiten te sluiten. Met andere woorden: hoe ik de wereldkeukens ook zou groeperen en beschrijven, ik zal het nooit helemaal goed doen. Daarom heb ik het vooral versimpeld. Ik heb alle ‘regels’ losgelaten. Met mijn boek wil ik je helemaal niet de complete, omvangrijke waarheid geven, maar juist een logische en werkbare werkelijkheid.
Versimpelde realiteit
Die versimpelde realiteit zorgt ervoor dat jij met een voorraadkast van een leuk formaat, en met een behapbare hoeveelheid informatie, de meest uiteenlopende wereldse gerechten receptloos kunt koken. En dat je die voorraadkast kunt vullen met smaakmakers die gewoon in de Nederlandse supermarkten te koop zijn. Zonder moeite haal ik dan ook de authentieke Mexicaanse en Amerikaanse tex-mexkeukens door elkaar. Ik doe net alsof de Nederlandse, Belgische, Britse en zelfs (Noord-)Franse keukens vergelijkbaar zijn. Ik ontken het bestaan van enkele veelgebruikte ingrediënten of interessante keukens. Ik beweer zelfs dat sommige ingrediënten in een bepaalde keuken thuishoren, terwijl de lokale bevolking me hierom zou uitlachen. Maar het werkt. Beloofd.
Zeven wereldkeukens
Hierbij de zeven wereldkeukens die ik je wil leren kennen: de Mexicaanse keuken, de thuiskeuken, de mediterrane keuken, de Arabische keuken, de Indiase keuken, de Aziatische keuken en de Indonesische keuken. Daarmee zijn de meeste smaken en gerechten die wij in Nederland graag eten vertegenwoordigd. Van iedere keuken leg ik kort uit wat die zo uniek maakt, welke ingrediënten er veel gebruikt worden en welke smaakmakers je uit je voorraadkast kunt pakken om de gerechten af te maken.
Kleurcodering
Iedere wereldkeuken heeft een eigen kleur gekregen: Mexicaanse keuken rood, thuiskeuken blauw, mediterrane keuken groen, Arabische keuken paars, Indiase keuken roze, Aziatische keuken geel en Indonesische keuken oranje. Zo kun je, ook zonder mijn boek in de buurt, makkelijk je voorraadkast en kruidenrekje scannen op kleur – op zoek naar de juiste smaakmakers.
Kook ook receptloos!
Koken zonder recepten is vrijer, leuker en persoonlijker dan ieder alternatief. Met de praktische info, duidelijke stappenplannen en de vele voorbeelden in Receptloos, kan nu iedereen uit de losse pols leren koken.
Koop het boek