Wil je ook zo'n slim kruidenkastje?

Psst..heb je het boek al gelezen en wil je graag het slimme kruidenkastje in huis halen? Onderaan dit artikel staan alle links! 

In Receptloos beschrijf ik mijn ideale kruidenkastje, bestaande uit 15 kruiden en specerijen en 7 pure kruidenmixen. Hiermee kun je ieder gerecht, uit iedere wereldkeuken, op een gezonde en makkelijke manier een heleboel smaak meegeven. Leer ze een beetje kennen, en je zult verbaasd staan hoe makkelijk, leuk en lekker het is om (vaker) met kruiden en specerijen te koken. Oregano in een tomatensaus, wat paprikapoeder + komijnzaad + korianderzaad door de pulled jackfruit of kip, kurkuma + komijnzaad + kaneel met verse gember als basis voor een snelle currypasta, nootmuskaat + korianderzaad + paprikapoeder als snelle gehaktkruiden… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De reden dat pakjes & zakjes populair zijn geworden, is omdat maar één kruidenmix hoeven te gebruiken voor alle smaak wel heel aanlokkelijk klinkt. Nu zitten die vaak vol zout, suiker en onnodige toevoegingen en betaal je er de hoofdprijs voor. Met het slimme kruidenkastje kun je die kant-en-klare pakjes en zakjes voortaan lekker laten liggen. Voor die dagen dat je wél behoefte hebt aan het kant-en-klare gemak, is het fijn om kruidenmixen in huis te hebben. Een pure mix van kruiden en specerijen dan he? Dus zonder zout, suiker of andere toevoegingen. Voor iedere wereldkeuken heb ik er één beschreven in mijn boek.

Aan de slag!

1. Kruidenpotjes
Kleine weckpotjes van 100 ml zijn hiervoor ideaal. Xenos verkoopt de best betaalbare opties, zoals deze vierkante, deze ronde, deze in het koper of deze in het goud. Dille & Kamille heeft zo ook, maar dan duurder. IKEA heeft kleine potjes met schroefdeksel.

2. Voorraadstickers
Onderdeel van de receptloze methode zijn de voorraadstickers; niet alleen de naam staat erop, maar ook in welke wereldkeuken(s) je het kunt gebruiken en bij welke ingrediënten het goed past. Verkrijgbaar in 3 stijlen. Ook de stickers voor de rest van de slimme voorraadkast zijn hierbij inbegrepen.

3. Alle kruiden, specerijen en kruidenmixen
Bijna alle kruiden en specerijen kun je overal kopen. Verkopen ze kruiden bij jou op de markt, woon je in de buurt van een toko, Turkse winkel of heb je een pasje voor de groothandel? Dan ben je spekkoper. Zo niet, dan kun je ook online kijken. Ik ben fan van de Kruidenkaravaan. Echt lekkere kruiden. Daar kun je ook de kruidenmixen vinden die ik in mijn boek omschrijf en wellicht lastiger te vinden zijn: Mexicaanse mix, Italiaanse kruidenmix en Nasikruidenmix. Ook van Tuana ben ik fan, vaak te koop in Turkse winkels en andere speciaalzaken.

Succes met het inrichten van je slimme kruidenkastje! Stuur je me een foto van het eindresultaat?

Kook ook receptloos!

Koken zonder recepten is vrijer, leuker en persoonlijker dan ieder alternatief. Met de praktische info, duidelijke stappenplannen en de vele voorbeelden in Receptloos, kan nu iedereen uit de losse pols leren koken.

Koop het boek